Siguranţa copilului mic în casă

Siguranţa copilului mic în casă
adaugat

Adaugat la Mar. 02

Marea majoritate a accidentelor din casă li se întâmplă copiilor. De cele mai multe ori atunci când dispar din ochii noştri pentru o vreme. Cu toate acestea, cu unele măsuri de siguranţă minore, aceste accidente ar putea fi evitate.

Siguranţa copilului mic în casă
Să încercăm, ca în limita posibilităţilor noastre, să creăm un mediu în care jocul şi explorarea lumii pentru micuţ să fie cât mai ferit de pericole.

CAMERA COPILULUI: Întrucât  copilul nostru își petrece cea mai mare parte a timpului în camera lui, în primul rând trebuie să ne asigurăm că o poate explora în cea mai mare siguranţă. Dacă mai doarme în pătuţ cu zăbrele, să nu legăm diferite jucării cu şnur de zăbrele. Micii şmecheraşi sunt foarte inventivi şi răbdători dacă vine vorba de dezlegarea şnurului. Să reglăm fundul pătuţului cu zăbrele la cea mai joasă treaptă, înainte ca bebeluşul nostru să înveţe să se tragă ţinându-se de zăbrele.

Să-i dăm jucării care nu au elemente de dimensiuni mici pe care s-ar putea să le înghită. Să ţinem jucăriile pe rafturi joase, la care copilul ajunge cu uşurinţă, pentru a nu se cățăra după ele. Şi evident, să mobilăm camera copilului cu mobilă stabilă cu colţurile rotunjite. Şi încă un sfat pentru încheiere: pe geamuri să montăm încuietoare, prin care acesta să poată fi numai întredeschis.

BUCĂTĂRIA: Bucătăria e plină de pericole potenţiale. Dacă gătim mâncare, întotdeauna să ţinem copilul la distanţă. Să ne gândim că plitele, fierbătoarele de apă sunt încă fierbinţi chiar şi după ce le-am stins şi le-am decuplat.

Mâncarea, băutura preparată încă fierbinte, să o aşezăm în mijlocul mesei, unde copilul nu o poate atinge. Mânerele tigăilor, oalelor să le întoarcem spre interior, şi să folosim mai degrabă arzătoarele din spate, nu cele din faţă. Produsele de curăţat şi dezinfectat depozitate în bucătărie, precum şi medicamentele să le ţinem într-un dulap cu uşă care poate fi încuiată. Pungile de plastic, sacii de gunoi să le punem într-un loc unde copilul nostru să nu poată ajunge la ele. Cuţitele ascuţite şi foarfecele să le ţinem în sertar dotat cu încuietoare pe care copilul nu o poate deschide.

BAIA: Până la vârsta de 4-5 ani, să nu lăsăm copilul nesupravegheat în cada plină cu apă, nici măcar o jumătate de minut. Aşezați un covor antiderapant pe fundul căzii. Păstrați-vă propriile cosmetice, aparatul de ras, medicamentele într-un dulap pe care copilul nu îl poate deschide. Soluţiile de curăţat, peria de toaletă se vor păstra la fel în loc inaccesibil copilului.

ÎN GENERAL: Dacă bebeluşul nostru a ajuns la vârsta de mers în patru labe şi de căţărat, nu strică să luăm unele măsuri de precauţie:

  • Să nu lăsăm la îndemână bani mărunţi, forfecuţe, ac de cusut etc., pe care copilul le poate lua în gură şi care pot provoca sufocare!
  • În prizele nefolosite să introducem capac de priză cu protecţie pentru copii!
  • Dacă uşile şi ferestrele mari conțin în partea joasă plăci mari de sticlă, acestea să fie fortificate, sau din plăci cu armătură de sârmă!
  • Dacă avem un apartament cu galerie, instalați o buclă de siguranță, portiţă de siguranţă, în partea de jos și de sus a scărilor!