Intoleranță alimentară: simptome și tratamentul la copii

Intoleranță alimentară: simptome și tratamentul la copii
adaugat

Adaugat la Jun. 28

Investigarea și tratarea intoleranței alimentare la copii necesită o mare atenție, deoarece – pentru o dezvoltare armoniosă - mesele variate sunt extrem de importante în cazul copiilor. Intoleranța alimentară poate fi cauzată de nenumărate alimente sau ingrediente de bază.
Alimentele care pot provoca intoleranță alimentară includ fructe, lapte, brânzeturi, produse afumate, aparent inofensive, dar și diferite tipuri de semințe oleaginoase, ouă, roșii sau condimente. Intoleranța alimentară poate apărea la orice vârstă. Dintre tipurile de intoleranță, cea mai comună și cea mai cunoscută din copilărie este intoleranța la lactoză, adică sensibilitatea la zahărul din lapte. De obicei apare la vârsta de peste 5 ani, dar la sugari poate să apară temporar, fiind asociată și cu alte boli (de exemplu diaree severă, administrarea de antibiotice).
Intoleranță alimentară: simptome și tratamentul la copii
Bine de știut! Intoleranța alimentară nu este identică cu alergia alimentară. Alergia alimentară este o reacție produsă de sistemul imunitar – declanșându-se din cauza proteinelor – care, în cele mai severe cazuri, poate fi și fatală. În cazul alergiilor alimentare, pot apărea simptome – specifice alergiilor – cum ar fi urticarie, eczeme, curgerea nasului, sufocare sau diverse dureri abdominale.
Spre deosebire de aceasta, intoleranța alimentară apare la substanțe chimice moleculare mai mici și, spre deosebire de alergiile alimentare, evoluția este mai lentă. Intoleranța alimentară nu are nimic de-a face cu sistemul imunitar și se bazează în mare parte pe lipsa unor enzime. Simptomele sunt, de asemenea, diferite de cele cauzate de alergia alimentară. Intoleranța alimentară poate cauza simptome gastro-intestinale lente, persistente, în primul rând neplăcute, precum: diaree, balonare abdominală, crampe abdominale și, uneori, vărsături. Simptomele pot fi, de asemenea, afectate de cantitatea de alimente consumate. În același timp, este important să subliniem faptul că intoleranța alimentară nu cauzează niciodată complicații fatale. Aceste simptome însă trebuie luate în serios, pentru că în cazul diareei regulate, copilul poate chiar să se deshidrateze sau să piardă din greutate, fiind foarte periculos. De asemenea, durerea abdominală este un factor care afectează calitatea vieții. Umflarea abdominală, vânturile frecvente - mai ales dacă sunt fetide - pot pune copilul într-o situație inconfortabilă în comunitatea din grădiniță sau la școală.

Pe lângă simptomele gastro-intestinale, și leziunile pielii (roșeață, eczeme, erupții cutanate) și tulburările de comportament (ADHD, deficit de atenție, oboseală) pot atrage atenția asupra acestei boli.

În cazul intoleranței alimentare, vă rugăm să contactați medicul pediatru, care vă va îndruma către specialistul potrivit. O astfel de examinare - în cazul copiilor - ar trebui realizată la vârsta de peste 2-3 ani pentru ca rezultatele obținute de specialist să fie reale. Sensibilitatea la lactoză, foarte frecventă la copii, se poate confirma prin testele de expirație.
Copilul trebuie să sufle într-un aparat – care analizează compoziția aerului expirat - înainte de consumarea soluției de zahăr din lapte, precum și după consumare, la fiecare 30 de minute timp de 2-3 ore. Valorile mai mari ale hidrogenului și simptomele clinice pot indica intoleranța la lactoză.

În cazul intoleranței alimentare, cel mai important lucru care trebuie urmat este dieta prescrisă de către medicul specialist, care poate elimina durerile în câteva săptămâni. Dacă starea pacientului nu se îmbunătățește, este posibil ca simptomele să nu fi fost provocate de alimentul respectiv și pot fi necesare teste suplimentare. În cazul intoleranței alimentare, se poate sau este necesară completarea enzimei absente sau defectuoase. De exemplu, acidul lactic poate fi utilizat în cazul sensibilității la lactoză, care se poate cumpăra sub formă de tablete, picături și pulbere.