Este sănătos dacă un copil mic nu mănâncă carne?

Este sănătos dacă un copil mic nu mănâncă carne?
adaugat

Adaugat la Mar. 05

Din ce în ce mai mulţi copii nu consumă alimente de origine animală sau nu consumă carne. Se poate pune întrebarea dacă beneficiază oare din alte surse de acele vitamine şi minerale care se regăsesc în mâncarea de origine animală.

În principiu vorbim despre două regimuri alimentare, cel vegan şi cel vegetarian. Vegetarian este acela în care nu se consumă carne (nici peşte!), în schimb restul alimentelor  da. Vegan e regimul în care nu se consumă niciun aliment de origine animală, deci nu se consumă carne, dar nici lactate, nici ouă. Cu alte cuvinte, se mănâncă doar alimente strict de origine vegetală.

Întrebarea este dacă e sănătos să excludem complet din nutriție alimentele de origine animală. Recent, un studiu german a ajuns la concluzia că 10 la sută dintre copiii cu regim vegan, care nu consumă alimente de origine animală, nici lapte, nici ouă, şi 6 la sută dintre copiii cu regim vegetarian sunt prea mici pentru vârsta lor. Acesta poate fi semnul unei nutriţii nu prea optime.

În baza opiniei specialiştilor dieta vegană sau vegetariană solicită o atenţie deosebită: de exemplu din punctul de vedere al vitaminei B12, necesară dezvoltării creierului şi sistemului nervos.

Trebuie suplimentată în mod continuu vitamina B12, vitamina D, calciul, zincul, fierul, iodul, seleniul şi acizii graşi omega 3.

Este sănătos dacă un copil mic nu mănâncă carne?
În opinia noastră în cazul unei alimentaţii care duce lipsă de produse de origine animală, suplimentarea cu o serie de vitamine şi oligoelemente nu se asigură, sau cel puţin este mai greoaie. Mai mult, pe baza multor opinii, dieta vegană poate provoca dizabilități severe de învăţare.