De ce sughiţă bebeluşul?

De ce sughiţă bebeluşul?
adaugat

Adaugat la Feb. 28

Cele mai multe mămici se sperie când în cursul zilei bebeluşul începe să sughită de mai multe ori, deşi nu e nici un motiv de îngrijorare – acesta este un fenomen cât se poate de normal.

Probabil că în timpul sarcinii ai simţit câteodată în burtă unele mici convulsii ritmice. Loviturile mărunte, repetate la câte 5-10 secunde indică cum bebelușul sughite. Procesul este unul normal, de obicei arată că micuţul este sănătos şi se dezvoltă bine, unii specialişti chiar susţinând că astfel se „antrenează” diafragma pentru respiraţia de afară.

La bebeluşii care sughită în burtă este destul de frecvent ca şi după naştere să sughită mult mai des ca și alţi copii în general. Acest fenomen îi sperie în primul rând pe părinţi, crezând că ar fi ceva problemă cu micuţul, că probabil nu respiră corect. Dar nici vorbă de aşa ceva; în spatele sughiţului la bebeluşi stă sistemul nervos încă fraged, din cauza căruia diafragma reacţionează cu iritabilitate crescută la efectele exterioare care se manifestă prin convulsii.

În timp ce sughiţul prelungit este foarte neplăcut la un om matur, la bebeluşi acesta nu provoacă dureri, ei percepând totul ca un proces foarte natural.

Sunt multe lucruri care pot provoca sughiţul la bebeluşi: mâncatul, râsul şi plânsul, dar și dacă le e frig ori sunt prea agitaţi îl poate declanşa.

Dacă începe să plângă sau regurgitează, atunci merită oprit. Pentru a realiza acest lucru cea mai simplă metodă e să-i dăm micuţului un pic de ceai sau lapte, pentru că la înghiţire diafragma se relaxează şi sughiţul încetează.

În schimb este strict interzisă oprirea respiraţiei, această metodă putând fi încercată strict când ajunge la vârsta şcolară. Acest obicei „straniu” persistă de obicei până la vârsta de un an, după care numărul episoadelor de sughiţare începe să scadă simţitor.

De ce sughiţă bebeluşul?
Atenţie! Pe internet circulă de mai mulţi ani sugestia că în caz de sughiţ puternic şi repetat câteva picături de lămâie ar aduce remedii asupra problemei, dar această metodă nu se recomandă pentru bebeluşi. E adevărat că gustul acru opreşte sughiţul, dar acest lucru reprezintă un stimul exagerat pentru un nou născut, aşa că rămâneţi mai bine la un lichid cu gust mai neutru (apă, lapte, ceai).