Bebelușul are gaze: dieta e soluția?

Bebelușul are gaze: dieta e soluția?
adaugat

Adaugat la Feb. 27

O parte dintre bebeluşii alimentaţi cu lapte matern sunt predispuși la balonare și la formarea excesivă de gaze. Bineînţeles, în asemenea situaţii mămica renunţă imediat, pe rând la mai multe alimente – dar oare, într-adevăr acesta ar fi soluția?

Laptele matern are nenumărate beneficii, prin intermediul acestuia ajungând în organismul copilului substanţe valoroase nutritive şi anticorpi care îi protejează împotriva îmbolnăvirilor, dar, din păcate pot ajunge şi unele substanţe care provoacă balonare. Iar asta vine cu simptome neplăcute, de la regurgitare, până la plânsete, scâncire, dureri de burtă. De obicei aceste simptome apar la două ore după alăptare.

Dar oare care sunt acele alimente care provoacă aceste acuze? Şi nu e suficient să ne gândim numai la ceea ce am mâncat imediat înaintea alăptării, ci e necesar să mergem înapoi în gând, chiar cu 72 de ore.

Formarea gazelor poate fi provocată de exemplu de alimentele cu conţinut înalt de fibre, produse de panificaţie din făină integrală, fructe, cum ar fi prunele, perele şi unele legume (broccoli, conopidă, varza de Bruxelles, varză). Nu strică prudenţa nici cu laptele şi produsele lactate, dar este posibil ca până şi cafeaua sau ciocolata să provoace aceste neplăceri.

Ce putem face în astfel de situaţii? Cele mai multe mămici, în mod normal, renunţă imediat la toate alimentele care se presupune că provoacă probleme, dar în opinia specialiştilor nu asta ar fi neapărat cea mai bună soluţie. Un remediu mult mai bun ar fi renunţarea numai la acele alimente care provoacă în mod clar și dovedit aceste probleme.

O alimentaţie prea monotonă nu îi face bine nici mămicii şi nici bebelușului, pentru că astfel creşte mult probabilitatea să ajungă prea puţin din unele substanţe nutritive în organism. Cu cât consumăm mai puţine feluri de alimente, cu atât este mai greu să avem o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă!

Şi nu trebuie să neglijăm nici faptul că o parte dintre bebeluşi, în timp ce mănâncă înghit şi mult aer, şi produc şi ei gaze (ceea ce aparţine de digestia sănătoasă) – și acesta lucru nu depinde deloc de ceea ce mănâncă mămica. Prin urmare se poate întâmpla ca balonarea bebeluşului să persiste şi atunci când mămica consumă „cele mai sigure” mâncăruri posibile!

Bebelușul are gaze: dieta e soluția?
Cu cât consumăm mai puţine feluri de alimente, cu atât este mai greu să avem o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă!