Adormirea bebeluşului: somnul bun depinde de următoarele 4 aspecte

Adormirea bebeluşului: somnul bun depinde de următoarele 4 aspecte
adaugat

Adaugat la Mar. 01

Mediul optim de somn are patru condiţii cheie: lumină, sunet, temperatură, locul de dormit.

LUMINĂ: Nu există metodă mai bună de reglare a ceasului biologic al bebeluşului decât să asigurăm ca noaptea să fie întuneric în cameră, iar în timpul zilei să fie lumină. Foloseşte draperii, dar cele mai indicate sunt jaluzele. Evită pe cât e posibil veioza de noapte când copilul a adormit. Dimineaţa trage draperiile pentru ca încăperea să fie inundată de lumina soarelui, iar aceasta va indica ceasului interior al bebeluşului, faptul că a sosit dimineaţa.

SUNET: Cu toate că în mod clar asupra unor bebeluşi are efect benefic aşa numitul zgomot de fundal „alb”, de exemplu sunetul unui un ventilator (maşină de spălat haine, aspirator la distanţă), totuşi ar fi optim să accentuăm atmosfera de noapte cu cea mai mare linişte posibilă. Majoritatea bebeluşilor şi copiilor nu sunt deranjați de zgomotul de fundal permanent, dar zgomotele puternice, brusc apărute îi sperie şi le creează confuzie.

TEMPERATURA: Cel mai bine ar fi ca în camera copilului să nu fie nici prea cald, dar nici prea frig. Specialiştii recomandă că cea mai bună temperatură ar fi bine să fie între 16 şi 20 de grade, ideal fiind 18 C°. Recomandăm să foloseşti haine de dormit şi pături din bumbac, care îl acoperă pe copil de jur împrejur. Îmbrăcămintea din bumbac absoarbe transpiraţia dacă bebeluşului îi este prea cald, și îl ţine la căldură, dacă temperatura camerei este mai scăzută. Dacă copilul se trezeşte în mod regulat noaptea între orele trei şi patru, verifică dacă nu e prea frig în cameră, pentru că aceasta este perioada când  temperatura corpului e cea mai scăzută în timpul somnului de noapte. În schimb, dacă e prea cald îi va fi greu să adoarmă, pentru că declanşarea mecanismului somnului este condiţionată chiar de răcirea corpului.

Umiditatea să fie de 60-70%.

LOCUL DE DORMIT: Dacă bebeluşul doarme singur în pătuţul lui sau cu tine, asigură-te să nu fie nimic în pat, care să se înfăşoare sau să cadă pe el în timpul somnului. În loc de plapumă mai bine foloseşte mai multe straturi de pături de bumbac, îmbrăcăminte în straturi sau sac de dormit. Verifică dacă salteaua îi sprijină coloana în mod corespunzător, iar dacă doarme în pătuţ cu zăbrele, asigură-te că nu îşi poate prinde nimic între piesele pătuţului sau între saltea şi rama pătuţului. Merită montat şi un protector matlasat, pentru prevenirea loviturilor sau prinderii mâinilor sau a picioarelor.  

Adormirea bebeluşului: somnul bun depinde de următoarele 4 aspecte